2010. január 27., szerda

Meetups Meetup


Amikor szociológiára jártam, úgy tanították, hogy egy jól működő demokratikus államban a gazdaság, a politika és a civil szektor képviselői egymást támogatva, de legalábbis egy asztalnál ülve egyenlő súllyal vesznek részt az államot érintő döntésekben, ha képileg szeretnénk megfogalmazni, így lehetne: egy képzeletbeli, egyenlő szárú háromszöget zárnak be.

Ez a modell Magyarországra nem igaz. Sem a gazdaság, sem a politika, sem a civil szereplői nincsenek egészséges helyükön, ami a társadalomban betöltött szerepüket illeti. Itthon ez a háromszög sokminden, csak nem egyenlő szárú. A háromszög szárainak hossza, minősége pedig meghatározza a szereplők működését/együttműködését. Ez könnyen a civil működés hatékonyságának rovására megy.

Mit tegyen az ember, aki szeretne értelmes munkát végezni politikamentesen? Menjen el meetupokra és nézze meg mik a lehetőségek. Inspiráció gyűjtés, információ szerzés és ismerkedés céljával. A Meetupok szervezői pedig nyissák ki a szemüket azokra a kezdeményezésekre is, amikben a verseny szféra a civil szférát támogatja.



Ott van pl. a Vodafone, aki World of Difference programjával támogatja különböző területeken dolgozó szakértők 1 éves "non-profit carrier break"-jét. Vagyis kiválasztottak néhány szerencsést, akinek biztosítják, hogy megmaradjon az állásuk és az egzisztenciájuk, miközben tudásuk a non-profit szférában kamatoztatják.
Magyarországon is zajlik a program...hogyhogy nem tudunk róla?! http://www.tobbetersz.hu/palyazat


Tetszenek azok az informális, közös érdeklődésűeket váró találkozást, tudásmegosztást célzó meetupok, amik az egyesületi formáknál egyel nyitottabbak. Még kevéssé függnek a rendszertől, nem öltenek szervezeti formát, ahogyan az egyesületek, nem bürokratizálódnak.
Szerencsés forma még a Seth Godin által sokat emlegetett törzs formátum, értékalapú közösség, ami leginkább virtuálisan szerveződik. Tetszik a Laborosok által létrehozott szociális szövetkezet gondolata is, ez klasszikus formákat ötvöz, egyesít.

Ezek a kezdeményezések azért is tetszenek nekem, mert tiszták benne a személyes motivációk. A tagok önállósága, függetlensége is megmarad. Ezen felül nem találkozom azzal az elutasítással a gazdasági szektor szereplői felé, amit a civil szférában gyakorta tapasztaltam. A meetupok résztvevői között ugyanis vannak a versenyszférából és a non-profit szférából is résztvevők, a prezentált, többnyire sikeres projektek pedig számításba veszik a gazdasági megtérülés, az önfenntartás lehetőségét is, sőt!...illetve sikeresek a pályázatok, támogatások területén.

Felkaptam a fejem a MOME Line és Design meetup szervező Bakos Maxim MOME Brunch tervén, ami szerint innovatív gondolkodású halllgatókkal kiötölt projekteket szeretnének brandek képviselői elé tárni. CHÉZ ZUANGO projekt néven hasonló ambícióim vannak. Nagy izgalommal várom a pénteki Design meetupot, ahol reményeim szerint legalább egy kellemes eszmecserébe bonyolódhatok az ügyben az ötletgazdákkal.

A postot a tegnapi Budapest Social Innovation Meetup ihlette, azok a meetup/civil szervezők adtak elő, amikre néha én is elmegyek:
The Budapest Design Meetup
Pecha-Kucha
Labor

És akik nem voltak de ide is megyek ha tudok:)
PécsUP
Fail Faster Business Breakfast
Open Coffee Club

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése